Enkele tips voor het maken van casters

Met deze uitleg probeer ik het maken van casters voor iedereen met enkele nuttige tips gemakkelijker te maken. Zelf maken heeft zo zijn voordelen, want je weet zeker dat ze vers zijn en een bijkomend voordeel is dat je aanzienlijk goedkoper uit bent dan wanneer je de casters bij een gelijke hoeveelheid kant en klaar koopt. Voor te beginnen kopen we bv een  liter castermaden, in elke goede hengelsportzaak te kopen, en dan gaan we er thuis mee aan de slag. Als eerst zeven we het zaagsel er uit wat er bij zit, en dan gaan de maden op een zeef om alle vellen en andere ongeregeldheden te verwijderen. Als tweede gaan de made als ze schoon zijn in een aparte bak met vers zaagmeel er bij, en bevochtigen dit, niet te veel water maar net genoeg om het zaagmeel mooi vochtig te maken is het te nat dan kruipen de made de bak uit en dat is niet de bedoeling. ( pas op met het toevoegen van water ( plantenspuit), want voordat je het weet kruipen de maden uit de bak. Ook zonder het toevoegen van water krijg gewoon casters). Welke warmte is het beste voor het maken van casters?

Een zaak is zeker te warm is niet goed, daar er anders te veel maden vellen worden, je hoort wel eens van een lamp boven de casters hangen voor warmte in de bak te brengen, maar daar ben ik niet zo'n voorstander van, ten eerst heb je dan kans dat de made door de warmte van de lamp sterven, en ten tweede heb je dan vaak dat je van die harde en krom getrokken casters krijgt. Mijn ervaring is dat een temperatuur in doos of bak waarin men de casters maakt het beste is tussen de 16 en 19 graden Celsius, dan krijgt men de mooiste en dikste casters. Wel zorgen dat het zaagsel vochtig blijft zolang men casters aan het maken is, anders krijgt je ook van die kromme en harde casters en dat is niet de bedoeling. Hoe snel gaat het?

Dit heeft ook te maken met de hoeveelheid maden die men gebruikt voor het maken van casters. Als men bv een liter maden in een grote bak zet zal het langer duren dan wanneer men voor deze hoeveelheid een kleine bak gebruikt. In de regel komen er in de loop van de tweede dag als men de made uit de koeling heeft gezet casters in de made{zie foto's onder}

foto1          foto2  

Vellen en dergelijke verwijderen.

Als de tweede dag de casters volop in de made komen, dan zorgt men dat al het zaagmeel en velletjes uit de casters worden verwijderd. Als eerst zeeft men de casters goed schoon, net zo lang tot al het zaagmeel verdwenen is, en dan gaat men de velletjes verwijderen, dat gaat het beste met een pincet, dan kan men gemakkelijk de velletjes en uit halen{zie foto onder}

foto3          foto4  

Hoe lang kan men de casters bewaren?

Als men de casters bewaart in water in de koelkast en het water dagelijks ververst dan blijven ze ongeveer een dag of vier goed, bewaard men ze verpakt in een plastiek verpakking zoals op foto links onder dan kan men de casters wel tot twee tot drie weken goed houden zolang de verpakking maar luchtdicht gesloten blijft en in een koelkast bewaard wordt{rechts op de foto het seal apparaat waarmee ik de casters luchtdicht verpak, in bijna elke elektra zaak te koop}

foto5          foto6  

Zijn er geheime voor het maken van casters?

Hier zijn de meningen sterk over verdeeld, een ding is zeker het is mogelijk de smaak en of geur van de casters te beïnvloeden. Ook kun je  bij de casters de één of andere geur/smaakstof bij het water doen of  toevoegen aan het zaagmeel ging waarin de casters worden gemaakt. Vooral vanille en karamel werken prima. Er zit wel een risico aan, want je kunt niet weer terug naar naturel gemaakte casters, daarom is het beter om een gedeelte van de casters te voorzien van geur/smaakstof. Zelf bewaar ik mijn casters in water en in de koelkast. Tijdens het verversen van het water krijgen de casters enigszins lucht en dat is wel belangrijk omdat het levende wezens zijn. Als de casters niet meer goed zijn ruik je dat onmiddellijk. De casters meenemen naar de waterkant kan het beste in water en in een vacuümbuis. Deze bussen zijn  in de beter gesorteerde hengelsportzaken te verkrijgen o.a. van de merken Spro en Browning.

Groetjes, een visser

 

Sponsoren

  • 001.png
  • 02.png
  • 05.png
  • 06.png
  • 07.png
  • 08.png
  • 09.png

Maps

Buienradar

Buienradar5

Copyright 2020 © Gehandicapten Visvereniging Tilburg